Oct 9, 2010

Kisah anak kecil yg lahir di bulan OKTOBER

Oktober...
Bulan yang bermakna bagi mereka dibawah…


 
Pada 24hb October, telah lahir lah seorang puteri daripada kerabat Khairul & Sharifah selepas beberapa tahun mereka menantikan seorang lagi cahaya mata kerna mereka telah kehilangan anak ke-dua mereka… Dengan lahirnya cahaya mata yang baru ini, mereka berharap anak ini akan membawa tuah dan memberi rezeki yang melimpah ruah… 

Agak ramai yang bertandang ke kediaman mereka setelah Sharifah selamat di bawa pulang ke rumah… Ini kerana, senyuman di wajah Sharifah sudah kembali terukir… Dunia nya ibarat kembali berputar… Ramai yang tahu bahawa Sharifah sangat bersedih atas kejadian yang menimpa kerabat mereka beberapa tahun yang lepas dan sekaligus merampas senyuman dari hidup beliau… Ramai yang tidak tahu bagaimana hendak menghadapi situasi begini, tapi jika saya berada di dalam situasi begini, I really dunno how to handle my self… Alhamdullilah, berkat kesabaran kerabat Khairul & Sharifah, mereka berjaya mengharungi situasi ini dengan baik sekali… Hingga kan tidak langsung meninggalkan kesan di hati mereka berdua… Selepas beberapa hari, Khairul ingin mendaftarkan nama anak beliau di Jabatan Pendaftaran (I guess)… Sehingga ke hari ini, masih ramai yang mengunjungi kediaman kerabat mereka termasuklah nenek Sharifah a.k.a moyang kepada anak yang baru lahir ini… Sebelum Khairul meninggalkan rumah untuk menuju ke tempat yang ingin di tuju, moyang anak kecil ini telah menyampaikan hajat nya kepada Khairul… Beliau ingin sekali menamakan anak kecil ini dengan nama FATIMAH… Ini kisah yang sangat tragis, walaupon begitu Khairul & Sharifah hanya tersenyum… Selepas menerima amanat tersebut, Khairul meminta diri untuk pergi… Apabila pulang ke rumah, Sharifah agak keberatan untuk bertanya tentang nama anak yang baru lahir ini… Dengan senyuman yang meleret, Khairul berbisik kepada Sharifah… “Awak jangan risau… Nama anak kita Nurliana bt Khairul Qamar… Bukan Fatimah bt Khairul Qamar…” Ternyata, berita ini membuatkan wajah Sharifah bersinar kembali dan seraya menyebut “Nurliana beerti cahaya kelembutan”… Selepas itu, hanya moyang nye sahaja yang memanggil Nurliana dengan nama Fatimah… Tetapi kenangan itu hanya terpahat di dalam kotak diari Nurliana sahaja, itupun hasil dari penceritaan Khairul & Sharifah… Tiada siapalah yang tahu cerita ini sehingga ke hari ini… Tetapi hari ini, Nurliana tidaklah menjadi seperti yang diharapkan oleh Khairul & Sharifah… Nurliana hanyalah seorang yang tidak pandai berdiri di atas kaki sendiri, cengeng dan yang paling penting selalu memberi masalah kepada Khairul & Sharifah… Nurliana tidak pernah berniat untuk merisaukan Khairul & Sharifah di atas segala tingkah lakunya… Tetapi dia hanya tidak dapat menilai apa yang patut dan tidak patut di lakukan olehnya… 


Sempena tahun yang ke 22 selepas kelahiran beliau, beliau berharap beliau dapat berfikir secara matang dan membuat keputusan yang baik dalam hidup beliau… Semoga beliau tidak lagi membuat perkara yang dapat merisaukan Khairul & Sharifah… Sesungguhnya beliau sangat sayang menyayangi mereka… My life would not be perfect without you guys! Kerna kamu yang mengajar ku merangkak, berjalan dan berlari... Kamu juga yang memberi keceriaan dalam hidupku... Million thanks to Khairul & Sharifah...

Someday i can be an independent gurl!

4 comments:

HiGHNeSS FiQ said...

uit, cahaya kelembutan..
awal sgt r entry nih..
laen kali saveas draft dulu..
pastu 24 Oct baru la publish..
;)

tulisan nih xsmart laa..
kecik n ssh nak baca..
hmm~

epi becoming besday

m!ss cherry said...

alaaa nnt 24 oct tu dh bz sgt...tgk la upcoming event yg dak opis wat..abes kol 9.30 mlm kot..then nk p celeb ngn fmly lak...hurm x terlarat den nk wat post entry time tu

HiGHNeSS FiQ said...

jgn lupa kol free kt ak that day~

m!ss cherry said...

hehe baek..tunggu je aku call hg nnt..;)

 

It's my l!fe (,")(",). Design By: SkinCorner